Ghid de utilizare al aplicației

Explorați toate facilitățile oferite de TDec.

¦

TDec 6

Actualizat la 04.12.2021 23:27

+ Afișează toate Instalare

Aplicația TDec este destinată asistării contabililor în procedura de semnare și transmitere online a declarațiilor fiscale în format PDF cu semnătură electronică.

Aplicația este dezvoltată de VOLT SRL și este protejată prin dreptul de autor. TDec rulează numai pe PC-ul utilizatorului, iar dezvoltatorul nu își poate asuma răspunderea dacă rularea și accesul la Internet sunt blocate de programe terță parte (antivirus, firewall) sau unele fișiere componente sunt șterse după instalare.

Cerințe de sistem

Instalare

Pentru instalare, trebuie să aveți drepturi de Administrator. Obțineți de la https://www.tdec.ro/ kit-ul de instalare și executați fișierul tdec6_install.exe.

Pentru instalarea TDec pe un singur PC, alegeți pachetul Server la primul pas al instalării. Pentru instalare pe mai multe PC în rețea, consultați Funcționare în rețea. Urmați pașii din fereastra de instalare.

Actualizare

Periodic sunt publicate versiuni noi ale aplicației TDec ce cuprind corecții sau facilități noi. Actualizarea aplicației TDec se produce automat în fundal, în timp ce computerul funcționează și nu sunt necesare drepturi de Administrator. Dezvoltatorul aplicației nu își asumă răspunderea în situația în care utilizatorul folosește o versiune neactualizată. Actualizarea nu este responsabilă pentru actualizarea altor software-uri (baza de date MongoDB, drivere, Adobe Reader, Java etc)!

Prima utilizare

La prima utilizare, aplicația este pregătită pentru a transmite declarații. Pentru a putea semna declarațiile, dați click pe cheița gri din dreapta-jos (sau în Accesorii > Setează pin token), introduceți pin-ul și alegeți modelul token-ului, apoi click pe Salvează.

Trageți fișierele sau folderele peste fereastra TDec (Drag&Drop) pentru a începe prelucrarea lor.

Orice computer se poate defecta, de aceea este importat să efectuați periodic backup la baza de date.

Funcționare în rețea

TDec este capabilă de două moduri de funcționare în rețea:

 • Mod Activ, pe PC-ul (stația) unde sunt introduse token-urile și trebuie să ruleze permanent.
 • Mod Pasiv, pe celelalte PC-uri (stații). Toate operațiunile ce necesită folosirea certificatului digital, sunt redirecționate către stația unde TDec funcționează în mod activ.

Rețeaua trebuie să fie prin cablu. În cazul folosirii unei rețele wireless, performanțele pot scădea dramatic la un volum mare de date din cauza latenței! Rețelele wireless au fost concepute pentru mobilitate și nu pentru productivitate.

TDec poate funcționa în două scenarii:

Stații

 1. Pe una dintre stații se instalează pachetul Server. După instalare, deschideți TDec > Accesorii > Setări aplicație > Bază date și rețineți (copiați) adresa indicată în câmpul „Conectare prin rețea la acest PC”.
 2. Pe celelalte stații se instalează pachetul Local. După instalare, deschideți TDec > Accesorii > Setări aplicație > Bază date și introduceți adresa serverului în câmpul „Conexiune MongoDB”. Dați click pe Verifică.

Pe o stație (indiferent că este Server sau Local) trebuie introduse permanent toate token-urile, iar aici aplicația TDec va funcționa permanent în Mod Activ. Pe celelalte stații va funcționa în Mod Pasiv.

Server dedicat (cloud)

Pe un server dedicat (cu sistem de operare Windows Server) se instalează TDec, iar utilizatorii se conectează prin RDP (Remote Desktop Connexion). TDec va funcționa în Mod Activ pentru conexiunea realizată de pe stația ce are introduse toate token-urile. Pentru conexiunile de pe celelalte stații, va funcționa în Mod Pasiv.

De la TDec5 la TDec6

Utilizatorii versiunii TDec5 pot migra la TDec6 fără niciun cost suplimentar, iar modalitatea de transfer a datelor este descrisă în acest capitol. Principalele diferențe sunt enumerate în tabelul următor:

TDec5 TDec6
Toate fișierele procesate sunt păstrate într-un folder numit „Folderul principal”. Ele pot fi șterse, mutate, modificate prin Windows fără consimțământul TDec, prin urmare, pot dispărea din evidențele TDec. Toate fișierele procesate sunt păstrate într-o bază de date unică MongoDB. Intervenția asupra lor se efectuează doar organizat, prin aplicația TDec. Opțional, pot fi exportate în foldere.
Pentru transmiterea declarațiilor, fișierele trebuie copiate în „Folderul principal”. Pentru transmiterea declarațiilor, fișierele trebuie copiate (trase) peste fereastra TDec6 cu Drag&Drop. Opțional, pot fi preluate dintr-un folder.
Vectorul fiscal este compus din tipuri de declarații și AMEF. Nu sunt acoperite cazurile în care în D112 sunt omise unele obligații de plată, D100 este depusă de mai multe ori într-o lună, vectorul se modifică în timp, termenul de depunere se modifică. Vectorul fiscal este compus din obligații de plată (la fel cum este și la nivelul ANAF), tipuri de declarații informative și AMEF. Definițiile pot fi pe intervale de timp și termen de raportare astfel încât toate cazurile posibile sunt acoperite.
Raportul vector conține tipurile de declarații transmise / netransmise. Raportul vector conține tipurile de declarații, tipurile de obligații de plată, denumirea și valoarea acestora, valori încasate prin AMEF, transmise / netransmise / transmise în afara vectorului.
Căutarea simplă / avansată se efectuează asupra elementelor afișate în listele de declarații, SPV, firme. Elementele arhivate nu sunt incluse. Căutarea extinsă se efectuează asupra tuturor elementelor din baza de date, indiferent de vechimea lor.
Elementele din liste (declarații, SPV) pot fi arhivate și presupune mutarea fișierelor în sub-folderul „Arhiva”. Restaurarea presupune mutarea fișierelor înapoi în „Folderul principal”. Elementele din liste (declarații, SPV) pot fi ascunse sau (re)afișate. Fișierele rămân în baza de date MongoDB, indiferent de starea lor.
Tipărirea documentelor se efectuează pe PC-ul utilizatorului. Tipărirea documentelor se redirecționează pe PC-ul unde TDec funcționează în „Mod Activ”.
Înregistrarea unei firme noi la ANAF și obținerea formularului 150 se poate efectua numai de pe PC „Mod Activ”. Înregistrarea unei firme noi la ANAF și obținerea formularului 150 se poate efectua de pe orice PC din rețea.
Folosirea TDec în rețea necesită partajarea unui folder (Share). Folosirea TDec în rețea nu necesită partajarea unui folder.

Chiar dacă bazele de date folosite de cele două versiuni ale TDec nu sunt compatibile, o parte semnificativă a datelor (firme, conturi, declarații și recipise, fișiere din SPV) pot fi transferate din versiunea veche TDec5 în versiunea nouă TDec6:

 1. TDec5 > Firme > Instrumente > Export. Rezultă fișierul firme.xlsx
 2. TDec5 > Firme > Instrumente > Export A4200 > Salvare conturi. Rezultă fișierul conturi.xlsx
 3. TDec6 > Firme > Instrumente > Import. Alegeți fișierul firme.xlsx
 4. TDec6 > Accesorii > Setări aplicație >Bază date > Import fișiere. Alegeți folderul principal folosit de TDec5 (D:\TransmiteDeclaratii\). În funcție de numărul de fișiere, procedura poate dura mai multe minute.
 5. TDec6 > Firme > Instrumente > Export A4200 > Preluare conturi. Alegeți fișierul conturi.xlsx
 6. TDec6 > Firme > Instrumente > Vector din SPV, AMEF, D100.
Fereastră principală

Fereastra principală este o interfața împărțită în 5 secțiuni (tab-uri). La pornire, este selectată „Declarații”.

Majoritatea datelor sunt afișat sub forma unor tabele. Majoritatea rândurilor pot fi sortate după o anumită coloană prin click pe antetul tabelului, coloane suplimentare pot fi afișate prin click dreapta pe antetul tabelului, un meniu contextual cu acțiuni ce pot fi săvârșite poate fi afișat prin click stânga pe oricare rând. Unele tabele pot fi filtrate, folosind câmpul Caută...

Căutare

Căutarea extinsă este realizată în toate documentele, indiferent de vechimea lor. Cuvintele între ghilimele duble sunt considerate frază exactă. Există unele cuvinte cheie speciale ce pot semnifica:

 • Cod fiscal, cu sau fără prefixul RO. Exemple: 12340, RO123453
 • Grup de firme aparținătoare unui Responsabil sau Reprezentant. Exemple: Popescu Ion (în prealabil, Popescu Ion a fost definit ca responsabil sau reprezentant pentru 1 sau mai multe firme)
 • Tip de declarație. Exemple: D100, d112r, F4109, S, S1005, AMEF
 • Obligație de plată. Exemple: 121, 300, 602
 • Tip declarație / obligație și perioadă vector în Firme. Exemple: D205-A, S-S, 300-L, 602-T
 • Dată calendaristică recipisă / document SPV. Exemple: 2020-01-24, 24.01.2020
 • Interval dată calendaristică recipisă / document SPV. Exemple: 2020-01-24 - 2020-01-30, 24.01.2020 - 01.03.2020
 • Lună de raportare. Exemple: 2020.01, 01.2020
 • Interval luni de raportare. Exemple: 2020.01 - 2020.06, 01.2020 - 06.2020, 2020.T4, t3.2020, 2020
 • NUI casă de marcat cu sau fără interval Z-uri. Exemple: 1000000000, 1000000000_0012_0050
 • Tip personalitate juridică (identificare prin CNP sau CIF). Exemple: PF, PJ
 • Fără afișare documente ascunse (în combinație cu alt termen de căutare). Exemple: ascunde
 • Stare transmitere declarații. Exemple: procesare, terminat, erori, fără erori
 • Stare transmitere documente pe email. Exemple: trimis email, fără email
 • Stare transmitere plăți. Exemple: plăți existente, plăți email, plăți sms, plăți sms email, plăți generate

Pot fi folosite combinații de mai mulți termeni pentru a îngusta / lărgi rezultatele căutării, de exemplu:

 • Găsește toate declarațiile tip D100 sau D112, care au perioada de raportare în luna martie 2020: D100 D112 2020.03
 • Găsește toate declarațiile ce conțin obligația 121 (impozit pe venitul microîntreprinderilor), care au fost trimise pe email: plăți email 121
 • Găsește toate declarațiile tip A4200 sau F4109, de la firmele cu cod fiscal 1234 sau 123453, care au perioada de raportare în luna ianuarie sau februarie sau martie 2020, care au fost depuse cu succes: AMEF 12340 123453 2020.01 2020.02 2020.03 "Recipisa OK"
 • Găsește toate extrasele de cont din SPV din luna mai 2020, care nu au fost trimise pe email: "EXTRAS DE CONT" 2020.05 fără email

Termenii de căutare pot fi salvați prin click pe iconița galbenă „asterisc” și re-utilizați ulterior. Ultimii 15 termeni de căutare sunt afișați la click pe iconița verde „refresh”.

Declarații

Afișează lista cu ultimele 300 fișiere procesate, sub formă de tabel. Fiecare rând reprezintă un fișier singular sau o pereche declarație + recipisă.

Adăugarea de noi fișiere / foldere pentru a fi procesate se poate face prin tragerea fișierelor / folderelor peste fereastra TDec - Drag&Drop.

În partea dreapta-sus a ferestrei este afișat numărul de fișiere aflate în procesare. Închiderea aplicației înainte de efectuarea tuturor procesărilor duce la amânarea sau imposibilitatea efectuării acestora. În partea stânga-jos sunt afișate iconițe sub formă de cheiță ce reprezintă numărul de certificate licențiate utilizate.

Iconița afișată înseamnă că transmiterea declarațiilor se efectuează automat. Click pe ea pentru a suspenda transmiterea.

Iconița II afișată înseamnă că transmiterea declarațiilor este suspendată manual. Click pe ea pentru a relua transmiterea.

Meniu contextual la click pe un rând

 • Încearcă din nou: Reia efectuarea procedurilor întrerupte sau amânate: semnare, verificare TVA, transmitere, verificare stare, descărcare recipisă.
 • Continuă transmiterea: Pentru declarațiile tip D390/D394 la care s-a depistat o problemă în privința partenerilor declarați, procedura de transmiterea poate fi reluată fără a ține seamă de acea problemă.
 • Deschide declarația / Deschide recipisa: Deschide fișierul PDF cu Adobe Reader.
 • Tipărește declarația / Tipărește recipisa: Tipărește fișierul PDF, inclusiv numele firmei, dacă este setat în așa fel, pe PC-ul unde TDec rulează în mod Activ.
 • Tipărește perechea: Tipărește declarația urmată de recipisă, pe PC-ul unde TDec rulează în mod Activ.
 • Verifică TVA: Efectuează verificările de la Accesorii > Verificare D390/D394 asupra declarației selectate și deschide un raport PDF cu rezultatul. Tabelul în format XLSX este atașat la fișierul PDF.
 • Copiază datele: Deschide un formular editabil completat cu datele din declarația selectată. Procedura este utilă pentru re-utilizarea informațiilor dintr-o lună precedentă sau la crearea unei declarații rectificative.
 • Transmite email: Transmite un email la firmă cu declarațiile și recipisele.
 • Document de plată: Deschide fereastra pentru generarea OP / FV / OPME / Listă.
 • Ascunde din listă: Ascunde rândul respectiv atunci când nu este efectuată o căutare.
 • Arată în listă: Arată rândul respectiv atunci când nu este efectuată o căutare.
 • Șterge: Șterge declarația sau recipisa cu erori. O pereche declarație + recipisă OK sau cu Avertizări nu poate fi ștearsă.
 • Caută ...: adaugă ca termen de căutare și valoarea celulei pe care a fost dat click.
 • Avansat > Deschide PDF editabil / Deschide XML / Deschide ZIP: deschide fișierul în formatul specificat. În funcție de tipul/formatul decarației, unele opțiuni pot fi indisponibile
 • Avansat > Export fișiere: exportă fișierele în format PDF / XML / ZIP în folderul ales. Alternativ, fișierele pot fi exportate cu Drag&Drop: click și trageți rândul declarației în afara ferestrei TDec.

Instrumente

 • Formulare PDF: Pentru a deschide un formular editabil necompletat, alegeți tipul formularului și perioada, apoi click pe Deschide. Opțional, formularul poate fi completat automat cu datele de identificare ale firmei dacă selectați firma din listă. Formularul este salvat pe Desktop, iar pentru transmitere, trageți-l peste fereastra TDec - Drag&Drop.
 • Adaugă fișiere: Selectează fișierele ce trebuie procesate.
 • Raport declarații: Generează un raport cu starea tuturor declarațiilor vizibile în listă (conform criteriilor de căutare).
 • Tipărește > declarații / recipise / toate: Tipărește toate declarațiile și/sau recipisele vizibile în listă (conform căutare) în ordinea apariției lor. Atenție! Operațiunea ar putea interfera cu alte sarcini ale imprimantei.
 • Vizibilitate > Ascunde lista: Ascunde toate rândurile din listă atunci când nu este efectuată o căutare. Pentru a afișa rândurile ascunse, trebuie efectuată o căutate.
 • Vizibilitate > Ascunde toate: Ascunde toate documentele din baza de date atunci când nu este efectuată o căutare. Lista declarațiilor este golită complet.
 • Vizibilitate > Arată lista: Arată toate rândurile din listă atunci când nu este efectuată o căutare.
 • Vizibilitate > Arată toate: Arată toate documentle din baza de date atunci când nu este efectuată o căutare (cu limitare conform setărilor).
 • Transmite plăți: Transmite pe email documente de plată în format Ordin de plată sau Listă sau prin SMS sumarul plăților pentru toate declarațiile vizibile în listă.
 • Transmite email toate: Transmite pe email toate declarațiile și/sau recipisele care sunt vizibile în listă (conform criteriilor de căutare) în ordinea apariției lor.
 • Încearcă din nou: Reia efectuarea procedurilor întrerupte sau amânate pentru toate declarațiile care sunt vizibile în listă (conform criteriilor de căutare).
 • Șterge toate cu erori: Șterge toate declarațiile/recipisele cu erori de procesare și care sunt vizibile în listă.
Document de plată

Generează documentele de plată în relația cu Trezoreria.

 • Tabel stânga: sunt bifate declarațiile din care sunt preluate sumele de plată; obligațiile având același obiect sunt adunate.
 • Tabel centru: sunt afișate obligațiile de plată și sumele datorate conform declarațiilor. Denumirea obligațiilor și sumele pot fi editate manual prin click pe celula respectivă. Obligațiile cu valoarea 0 nu vor apărea în documentul de plată.
 • Conform vector: Selectează toate declarațiile care au termenul de depunere în luna aleasă.
 • Adaugă: Se afișează o listă din care se poate alege un cont bugetar. Inițial, suma este 0 și poate fi moificată prin click pe celula respectivă.
 • Reset plăți: Anulează toate modificările manuale alte obligațiilor și sumelor.
 • Însumare după cod bugetar: dacă este bifată, adună toate obligațiile având același cod bugetar într-o singură sumă de plată.
 • +Luna: adaugă luna în format numeric (2 cifre) la explicații.
 • Valori ≠0: dacă este bifată, obligațiile de plată ale căror sumă este 0 nu vor apărea în documentul de plată.
 • Tip:
  • Foaie de vărsământ: documentul generat cu cod de bare este folosit la depunerea de numerar la casieria Trezoreriei.
  • Ordin de plată: documentul generat cu cod de bare este folosit pentru transfer bancar și se prezintă la Trezorerie.
  • Ordin de plată multiplu electronic: documentul OPME generat este folosit pentru transfer bancar, se semnează electronic de către persoana autorizată să efectueze tranzacții la Trezorerie și se transmite la ANAF ca orice altă declarație.
  • Listă PDF / Listă XML: documentul cuprinde toate elementele de identificare ale plăților. Este folosit ca suport pentru plățile prin internet banking.
  • Listă CSV: documentul poate fi importat direct în aplicațiile internet banking ale BRD, Libra, Transilvania, ING, OTP, First sau Raiffeisen.
 • Număr: numărul de ordine al documentului.
 • Data: data documentului trebuie să corespundă cu ziua în care este prezentat documentul la Trezorerie.
 • IBAN: Contul IBAN al firmei.
 • Trezorerie: Trezoreria la care este arondată firma.
 • PDF: generează și deschide documentele de plată tip FV / OP cu cod de bare, OPME sau lista de plăți.
 • XLSX: generează și deschide lista de plăți în format Excel.
 • 2 exemplare/pagină: generează câte 2 exemplare din fiecare document de plată pe o pagină A4.
 • Email: trimite un email cu documentele de plată atașate.
 • SMS: trimite un SMS cu sumarul plăților.
Facturi

RO e-Factura este sistemul național ce intermediază transmiterea facturilor în format electronic emise de operatorii economici pentru instituțiile statului (B2G) cât și între operatorii economici de pe teritoriul României (B2B). Pentru a folosi acest sistem, atât cumpărătorul cât și vânzătorul trebuie să fie înregistrați în SPV și RO e-Factura. Înregistrarea se efectuează online după autentificare cu certificatul digital în portalul ANAF > Factura electronică > Registrul RO e-Factura. Facturile acceptate de sistem trebuie să fie în format XML având sintaxa UBL sau CII. Generarea acestora este în sarcina programului dvs. de facturare / contabilitate. Solicitați producătorilor acestor tipuri de programe să implementeze posibilitatea de export / import în formatul acceptat de RO e-Factura. Facturile electronice rămân în format XML, nu se tipăresc, nu se pun în dosar cu șină.

Aplicația TDec permite conectarea la sistemul RO e-Factura și facilitează transmiterea și primirea facturilor în format electronic și afișarea lor în format PDF.

Adăugarea de noi fișiere pentru a fi procesate se poate face prin tragerea fișierelor / folderelor peste fereastra TDec - Drag&Drop.

Meniu contextual la click pe un rând

 • Încearcă din nou: Reia efectuarea procedurilor întrerupte sau amânate: verificare, transmitere, verificare stare, descărcare răspuns.
 • Continuă transmiterea: Pentru facturile la care a eșuat verificarea, procedura de transmitere poate fi reluată fără a ține seamă de acea problemă.
 • Deschide PDF / Deschide XML: Deschide fișierul pentru vizualizare.
 • Export fișiere: exportă fișierele în format XML / ZIP în folderul ales. Alternativ, fișierele pot fi exportate cu Drag&Drop: click și trageți rândul facturii în afara ferestrei TDec.
 • Ascunde din listă: Ascunde rândul respectiv atunci când nu este efectuată o căutare.
 • Arată în listă: Arată rândul respectiv atunci când nu este efectuată o căutare.
 • Șterge: Șterge factura cu erori. O factură cu răspuns OK nu poate fi ștearsă.
 • Caută ...: adaugă ca termen de căutare și valoarea celulei pe care a fost dat click.

Instrumente

 • Actualizează … zile: Actualizează lista și descarcă documentele noi din RO e-Factura pentru perioada respectivă.
 • Vizibilitate > Ascunde lista: Ascunde toate rândurile din listă atunci când nu este efectuată o căutare. Pentru a afișa rândurile ascunse, trebuie efectuată o căutate.
 • Vizibilitate > Ascunde toate: Ascunde toate documentele din baza de date atunci când nu este efectuată o căutare. Lista declarațiilor este golită complet.
 • Vizibilitate > Arată lista: Arată toate rândurile din listă atunci când nu este efectuată o căutare.
 • Vizibilitate > Arată toate: Arată toate documentle din baza de date atunci când nu este efectuată o căutare (cu limitare conform setărilor).
 • Încearcă din nou: Reia efectuarea procedurilor întrerupte sau amânate pentru toate facturile care sunt vizibile în listă (conform criteriilor de căutare).
 • Șterge toate cu erori: Șterge toate facturile cu erori de procesare și care sunt vizibile în listă.
SPV

Afișează lista cu ultimele 300 documente (mesaje) descărcate din SPV și solicitările transmise către SPV. Lista se actualizează automat la fiecare 20 minute.

Meniu contextual la click pe un rând

 • Deschide document: Deschide fișierul PDF cu Adobe Reader.
 • Tipărește document: Tipărește fișierul PDF pe PC-ul unde TDec rulează în mod Activ.
 • Marchează ca nou: marchează documentul ca fiind nedeschis (necitit), cu fundal turcoaz.
 • Export fișier: Exportă fișierul PDF în folderul ales. Alternativ, fișierul poate fi exportat cu Drag&Drop: click și trageți rândul documentului în afara ferestrei TDec.
 • Transmite email: Transmite un email la firmă cu documentul.
 • Document de plată: Disponibil doar pentru Somații și Obligații de plată, deschide fereastra pentru generarea OP / FV / OPME / Listă cu informațiile din documentul emis de ANAF.
 • Adaugă solicitări: Transmite solicitări către SPV pentru firma respectivă.
 • Încearcă din nou: Reia efectuarea procedurilor întrerupte sau amânate.
 • Ascunde din listă: Ascunde rândul respectiv atunci când nu este efectuată o căutare.
 • Arată în listă: Arată rândul respectiv atunci când nu este efectuată o căutare.
 • Șterge: Șterge o solicitarea fără răspuns sau cu eroare.
 • Caută ...: adaugă ca termen de căutare și valoarea celulei pe care a fost dat click.

Instrumente

 • Actualizează … zile: Actualizează lista și descarcă documentele noi din SPV pentru perioada respectivă.
 • Adaugă solicitări: Transmite solicitări pentru una sau mai multe firme către SPV, pentru eliberarea de documente. În această fereastră, puteți selecta una sau mai multe entități (firme), însă trebuie să aibă aceeași personalitate juridică (numai firme sau numai persoane fizice). După transmitere, trebuie să actualizați din nou lista de la Instrumente > Actualizează … zile.
 • Încearcă din nou: Reia efectuarea procedurilor cu erori pentru cele vizibile în listă (conform criteriilor de căutare).
 • Rapoarte > Datorii / plăți: Generează un raport cu
  • datoriile (debite, dobânzi, amenzi, penalități) la data fișei rol a firmelor sau situației obligațiilor de plată a persoanelor fizice
  • obligațiile, penalitățile, încasările și diferențele care au termen luna selectată
  • obligațiile, penalitățile, încasările și diferențele cumulate de la început până la data selectată (necesită FIȘĂ SINTETICĂ TOTALĂ)
  Rapoartele sunt conform documentelor tip „Fișă Rol” deja descărcate din SPV și vizibile în listă (conform criteriilor de căutare). Pentru a actualiza informațiile este nevoie de adăugarea de noi solicitări tip „Fișă Rol” de la Instrumente > Adaugă solicitări.
 • Rapoarte > Extrase Trezorerie: Generează un raport cu toate tranzacțiile din Trezorerie într-un singur document.
 • Rapoarte > Neconcordanțe: Generează un raport cu valorile declarate, conform documentelor tip „NeconcordanțeD394” deja descărcate din SPV și vizibile în listă (conform criteriilor de căutare).
 • Rapoarte > Mesaje: Generează un raport cu toate documentele vizibile în listă (conform căutare).
 • Tipărește toate: Tipărește toate documentele care sunt vizibile în listă (conform criteriilor de căutare) în ordinea apariției lor, pe PC-ul unde TDec rulează în mod Activ. Atenție! Operațiunea ar putea interfera cu alte sarcini ale imprimantei.
 • Vizibilitate > Ascunde lista: Ascunde toate rândurile din listă atunci când nu este efectuată o căutare. Pentru a afișa rândurile ascunse, trebuie efectuată o căutate.
 • Vizibilitate > Ascunde toate: Ascunde toate documentele din baza de date atunci când nu este efectuată o căutare. Lista SPV este golită complet.
 • Vizibilitate > Arată lista: Arată toate rândurile din listă atunci când nu este efectuată o căutare.
 • Vizibilitate > Arată toate: Arată toate documentele din baza de date atunci când nu este efectuată o căutare (cu limitare conform setărilor).
 • Transmite plăți: Transmite pe email documente de plată în format Ordin de plată sau Listă sau prin SMS sumarul plăților pentru toate documentele tip decizii, obligați, somații vizibile în listă.
 • Transmite email toate: Transmite un email toate documentele care sunt vizibile în listă (conform criteriilor de căutare) în ordinea apariției lor.
 • Deschide portal: Deschide secțiunea SPV a portalului ANAF în browser-ul implicit.

Extrase Trezorerie

Pentru firmele la care certificatul digital este înrolat în SPV, extrasele de cont de la Trezorerie pot fi obținute și sunt disponibile pentru consultare în secțiunea SPV (echivalentă cu secțiunea „Mesaje” din SPV din portalul ANAF). Pentru firmele la care certificatul digital nu este înrolat în SPV, este nevoie să accesați manual secțiunea „Extrase de cont” din portalul ANAF. Acestea pot fi descărcate local, apoi trase peste fereastra TDec (Drag&Drop) pentru a fi analizate.

Firme

Afișează lista cu toate entitățile (firme sau persoanele fizice) pentru care se procesează documente. Definirea firmelor înainte de transmiterea declarațiilor nu este obligatorie. Firmele sunt adăugate automat (cui și denumire) în cazul în care a fost analizată o declarație sau document din SPV

Meniu contextual la click pe un rând

 • Modifică firma: Modifică informațiile aferente firmei/persoanei. Pentru operațiuni în masă, este recomandat exportul Excel, efectuarea editărilor necesare în Excel și importul fișierului modificat.
 • Șterge firma: Firmele pe care nu le mai utilizați, le puteți șterge. Dacă o declarație sau un document din SPV este din nou prelucrat, firma va fi adăugată automat din nou.
 • Transmite email declarații: Transmite un email la firmă cu declarațiile și recipisele din luna curentă.
 • Document de plată: Deschide fereastra pentru generarea OP / FV / OPME / Listă pentru declarațiile transmise conform vectorului în luna curentă.
 • OP din Trezorerie în... > RO...(IBAN): Deschide aplicația web pentru generare OP cu datele firmei completate pentru transferul sumelor de bani între conturile proprii firmei, adică din contul de Trezorerie în contul IBAN ales.
 • Adaugă solicitări: Transmite solicitări firmă către SPV.
 • Formular PDF: Deschide tab-ul Formulare cu firma selectată.
 • Generează A4109: Generează declarația A4109 în format PDF editabil cu AMEF-urile firmei pentru care nu există declarații A4200 în luna precedentă. Pentru a fi transmisă, declarația trebuie validată prin click pe butonul „Validează Formularul” și apoi trasă peste fereastra TDec.
 • Caută ...: adaugă ca termen de căutare și valoarea celulei pe care a fost dat click.

Instrumente

 • Rapoarte > Vector: Generează un raport cu toate firmele active, AMEF, tipurile de obligații sau declarații transmise sau necesare de transmis, valoarea obligațiilor, indexul și data recipiselor. Pentru a vedea declarațiile necesare de transmis, trebuie mai întâi să configurați vectorul fiscal în Firme.
 • Rapoarte > AMEF: Generează un raport cu totalurile sumelor din declarațiile A4200 pentru casele de marcat cu jurnal electronic AMEF, defalcate pe cote de TVA, zilele din lună în care există rapoarte Z și dacă a fost transmisă cu succes declarația ce cuprinde aceste zile.
 • Rapoarte > Sume: Generează un raport cu toate firmele active, anual, cu sume declarate pe fiecare obligație și AMEF.
 • Rapoarte > Stare: Interoghează serverul ANAF cu starea firmelor la data curentă și generează un raport: Inactiv, Plătitor TVA, TVA încasare, cât și cu numărul de înregistrate și starea la ONRC. Starea ONRC se actualizează o dată la aprox. 3 luni, iar pentru actualizări în ultimele 24h este nevoie să dețineți un cont de utilizator în portalul ONRC Online și pe care să configurați în TDec la Setări aplicație.
 • Adaugă firmă: Adaugă manual o nouă firmă.
 • Export: Exportă toată lista în format XLSX (Excel).
 • Import: Importă toată lista în format XLSX (Excel). Importul va înlocui lista existentă. Pentru a evita problemele de compatibilitate, este recomandat lucrul pe un fișier exportat recent.
 • Adaugă solicitări SPV: Transmite solicitări către SPV, pentru firmele care sunt vizibile în listă (conform criteriilor de căutare). Firmele vizibile în listă vor fi bifate automat în fereastra solicitării.
 • Actualizare date firme: din următoarele surse:
  Persoane juridice:
  • Nume, Adresă: servicii web portal ANAF
  • Reg. Comerț: open data ONRC
  • Email, Tel. mobil, Reprezentant: ultima declarație tip D112 sau D100
  • Trezorerie: localitate din adresă
  • IBAN: ultima declarație tip D300 și extrase Trezorerie primite în SPV
  • CAEN: duplicat DATE IDNTIFICARE din SPV
  • VECTOR: duplicat VECTOR FISCAL din SPV
  Persoane fizice:
  • Nume, Adresă, Email, Tel. mobil, Reprezentant, IBAN: ultima declarație tip D212
  • Trezorerie: localitate din adresă
 • Transmite plăți vector: Transmite pe email documente de plată în format Ordin de plată sau Listă sau prin SMS sumarul plăților pentru toate firmele vizibile în listă, în cazul în care toate declarațiile au fost depuse conform vectorului pentru luna selectată.
 • Generează F4109 toate: Mai întâi trebuie trimise toate declarațiile tip A4200. Funcția generează în format XML și transmite declarația F4109 pentru firmele care sunt vizibile în listă (conform criteriilor de căutare).
 • Generează D100 impozit pe 0: Mai întâi trebuie trimise toate declarațiile tip D100 la firmele cu impozit pe profit / venit mai mare decât zero. Funcția generează în format XML și transmite declarația D100 pentru firmele care sunt vizibile în listă (conform criteriilor de căutare), cu valoarea 0 (zero) la următoarele obligații, după caz:
  • 103--Impozit pe profit/plati anticipate in contul imp.pe profit anual dat.de PJ romane sau cu sediul social in Romania (altele decat pct.1)
  • 105--Impozit pe profit/plati anticipate in contul imp.pe profit anual dat.de PJ straine (altele decat pct.1)
  • 121--Impozit pe ven. microintreprinderilor cota 1% (au salariati)
  • 121--Impozit pe ven. microintreprinderilor cota 3% (NU au salariati)
  și care îndeplinesc simultan condițiile:
  • Sunt completate datele firmei: denumire, adresă, nume și funcție reprezentant.
  • Este definit și valabil vectorul pentru obligația tip 100, 103, 105, 120 sau 121.
  • Nu mai există nicio altă declarație D100 (indiferent de stare) și care să conțină obligația din vector (indiferent de valoarea ei).

  La determinarea cotei privind impozitul pe veniturile microîntreprinderilor, se folosește numărul de salariați raportați în ultima declarație D112 din trimestrul respectiv, iar în lipsa acesteia, se consideră 0 salariați (cota 3%). Pentru obligațiile 103 și 105 (Impozit pe profit), nu se generează D100 cu perioada de raportare luna 12.

 • Generează documente: Generează în masă documente Word completate cu datele firmelor pentru toate firmele active vizibile în listă.
  • Adaugă un șablou nou în format Word (DOCX) și care conține variabile (variabilele acceptate pot fi consultate prin click pe iconița albastră „?”).
  • Modifică șablonul selectat. După efectuarea modificărilor necesare, salvați și închideți documentul. Șablonul va fi actualizat.
  • Șterge definitiv șablonul selectat
  • Generează documente în format Word folosind șablonul selectat și le salvează într-un folder temporar sau cel definit în Setări aplicație > Fișiere, câmpul „Salvează documente de plată și rapoarte în”.
 • Trimite email/SMS: Transmite notificare prin email sau SMS pentru mai multe firme, conform selecției.
 • Export A4200: Exportă date din declarațiile A4200 în format pentru programul de contabilitate.
Modifică firma

Fereastra permite adăugarea sau modificarea unei entități. Unele dintre datele de identificare ale firmei pot fi preluate automat prin click pe iconița verde „refresh”. Câmpurile nu sunt toate obligatorii, dar completarea lor, permite lucrul cu diferite facilități ale aplicației. La închiderea ferestrei, alegeți Yes pentru a salva setările.

 • CIF: codul fiscal al firmei fără RO sau CNP-ul persoanei fizice. Câmp obligatoriu!
 • Nume: denumirea firmei / numele persoanei fizice (preluat automat de pe portalul ANAF). Câmp obligatoriu!
 • Adresa: adresa sediului firmei (județ, localitate, stradă, număr...) este folosită la generarea OPFV.
 • Reg.Comerț: numărul de ordine din Registrul Comerțului. Pentru CIF speciale de TVA (operațiuni intracomunitare) câmpul trebuie să rămână necompletat.
 • Email: adresa de email a firmei; mai multe adrese pot fi introduse cu virgulă între ele (fără spații).
 • Tel. mobil: numărul de telefon al firmei, format din 10 cifre, fără puncte și spații; mai multe numere pot fi introduse cu virgulă între ele (fără spații).
 • Reprezentant: Persoana reprezentant legal al firmei, pentru generarea declarațiilor F4109.
 • Funcție: Funcția deținută de către reprezentantul legal al firmei.
 • Responsabil: Persoana responsabilă din cadrul firmei de contabilitate. Toate email-urile și SMS-urile destinate firmelor pentru care responsabilul este identic cu cel introdus la Accesorii > Setări aplicație > Utilizatori, vor fi transmise folosind acel cont de email / telefon.
 • Certificat: certificatul digital (token-ul) folosit la semnarea și transmiterea declarațiilor în cazul în care există mai multe token-uri licențiate pe același computer.
 • Trezorerie: codul și denumirea trezoreriei la care se plătesc taxele. Se folosește la generarea OP / FV / OPME / Liste.
 • IBAN: contul bancar al firmei; mai multe conturi pot fi introduse câte unul pe fiecare rând, folosite la generarea Ordinelor de plată.
 • Nr. OPFV: Numărul de ordine. Este incrementat automat după generarea unor OP / FV / OPME.
 • Însumare după cod bugetar: Generează un număr minim de OP / FV / OPME / Liste prin însumarea contribuțiilor ce se plătesc în același cont bancar.
 • Doc. preferat: tipul de document de plată preferat OP / FV / OPME / Listă.
 • Observații: text liber ce ar putea să vă ajute la căutarea mai rapidă a firmei.
 • Activă: firma este inclusă în generarea rapoartelor AMEF, Vector, Stare.
 • SPV: Firma este înregistrată în Spațiul Privat Virtual. Opțiunea este bifată / debifată automat la descărcarea de noi documente din SPV.
 • RO e-Factura: Firma este înregistrată în RO e-Factura. Opțiunea este bifată / debifată automat la adăugarea unei noi firme.
 • Email plăți (EPL): Trimite automat pe email-ul firmei o listă cu plățile necesare în luna curentă imediat ce declarațiile au fost transmise conform vectorului. Este obligatoriu să fie definit vector, email și trezorerie, iar în setări aplicație trebuie configurat contul de email.
 • SMS total plăți (STP): Trimite automat pe telefonul firmei un SMS cu totalul de plată necesar în luna curentă imediat ce declarațiile au fost transmise conform vectorului. Este obligatoriu să fie definit vector și telefon mobil, iar în setări aplicație trebuie configurat gateway-ul.
 • Cod CAEN: Codul CAEN v.2.
 • Vector AMEF / Declarații / Obligații: Definire vector fiscal, util la generarea raportului vector cu declarații necesar de transmis.
 • Adaugă vector: Adaugă o nouă înregistrare:
  • Tip
  • Necesar: dacă este bifată, această obligație trebuie să fie depusă în termen, iar în cazul în care nu a fost depusă, va fi evidențiată cu roșu în raportul vector. Dacă nu este bifată, această obligație poate fi depusă prin opțiune și nu este evidențiată cu o culoare distinctă în raportul vector.
  • Obiect: numărul unic de înregistrare NUI al AMEF sau indicativul declarației (majusculă+număr) sau indicativul obligației de plată (număr din 3 cifre). Pentru declarațiile ce conțin obligații de plată (D100, D101, D112, D212, D300, D301, D307, D311, D710) este necesar să definiți câte un vector pentru fiecare obligație de plată separat. Pentru D394 nu este necesară definirea vectorului, acest tip de declarație fiind depusă strict în funcție de D300.
  • Descriere: Alias pentru acest vector. Câmpul poate fi omis și atunci este folosită definiția standard pentru această obligație.
  • Perioada: frecvența necesară depunerii declarației sau obligației pe parcursul anului.
  • Termen la sfârșitul anului precedent: luna în care este termnul-limită de depunere a declarației cu raportare anuală sau semestrială (aferentă anului precedent).
  • Termen la mijlocul anului curent: luna în care este termnul-limită de depunere a declarației cu raportare semestrială (aferentă anului curent).
  • Valabilitate: intervalul perioadei de raportare pentru care este activ acest vector. Câmpurile pot fi omise.
Accesorii
 • Setări aplicație: deschide fereastra unde pot fi modificate setările aplicației.
 • Setează pin token: Reține pin-ul pentru a putea semna automat.
 • Verificare D390/D394: verifică dacă partenerii sunt declarați corect din punct de vedere a sistemului TVA și întocmește un raport PDF:
  • Pentru D390: număr de TVA valid sau invalid pentru tranzacțiile transfrontaliere în interiorul UE la data curentă la care se face verificarea.
  • Pentru D394: plătitor/neplătitor TVA, plată TVA la încasare/facturare, dacă sunt inactivi la data de ultima zi a lunii următoare perioadei de raportare. Raportul este combinat cu raportul din SPV tip „Neconcordanțe D394”.
  Tabelul în format XLSX este atașat la fișierul PDF.
 • DUKIntegrator: Validează (și semnează) un singur fișier PDF sau XML, fără a-l transmite. Pentru semnare și transmitere automată, fișierele PDF sau XML trebuie trase peste fereastra TDec.
 • Inbox email: Vizualizare starea preluării din căsuța de email a declarațiilor pentru casele de marcat AMEF.
 • Outbox email: Vizualizare starea transmiterii de mesaje tip email și SMS.
 • Înregistrare firmă ANAF: Transmite documentul de confirmare la ANAF și generează formularul 150 necesar pentru a transmite declarații la o firmă nouă. Generează împuternicire sub semnătură privată pentru depunere declarații și acces în SPV.
 • OPFV Online: deschide aplicația web pentru generare OP / FV.
 • Ghid de utilizare: deschide prezentul document.
 • Despre TDec: afișează informații despre versiune și licență și verifică versiunea.
Setări aplicație

Aici aveți posibilitatea de a modifica parametrii de funcționare ai aplicației TDec. La închiderea ferestrei, alegeți Yes pentru a salva setările.

 • Optimizează Adobe Reader DC: modifică regiștrii pentru a putea tipări numele firmei pe recipise, reduce dimensiunea fișierelor PDF după semnare, deschide Adobe Reader mai rapid, dezactivează panourile laterale din Adobe Reader.
 • Încarcă setări implicite: completează toate câmpurile cu valorile implicite („din fabrică”). Este nevoie să fie salvate setările.
Bază date
 • Conexiune MongoDB: Este adresa bazei de date. Click pe iconița Refresh pentru a folosi adresa locală.
 • Conectare prin rețea la acest PC: Este adresa bazei de date ce trebuie introdusă pe celelalte stații din rețea.
 • Backup bază de date: Salvează baza de date într-un folder ales, recomandat pe un HDD/SSD extern sau un alt PC din rețea. Vedeți mai multe despre backup la baza de date.
 • Selecție tip backup:
  • Manual: procedura este declanșată doar prin click pe butonul Backup bază de date.
  • Luni...Duminică sau Zilnic: procedura este declanșată automat în ziua din săptămână aleasă sau în fiecare zi. TDec trebuie să funcționeze în Mod Activ pe PC-ul unde rulează serverul MongoDB, în folderul specificat.
 • Restaurare bază de date: Restaurează baza de date dintr-un folder ales.
 • Categorie documente: exportă/iport documente numai din categoria aleasă. Pentru declarații se exportă declarația în format XML și PDF, date XML pentru PDF dinamic, arhiva ZIP pentru A4200, recipisa PDF.
 • Perioada de raportare: importă/exportă declarații și documente SPV numai din această perioadă. Câmpurile pot fi omise.
 • Data recipisă / doc. PDF: exportă/importă declarații cu recipisa emisă în ziua aleasă sau documente SPV emise în ziua aleasă. Câmpul poate fi omis.
 • CIF(-uri): se importă/exportă declarații și exportă documente SPV numai cu aceste CIF-uri din listă, separate prin virgulă. Câmpul poate fi omis.
 • Declarații / Recipise / SPV: formatul folderelor și fișierelor exportate. Click pe iconița ? pentru a afla ce variabile sunt admise. La acest format se mai adaugă automat un sufix cu extensia fișierului. În cazul în care două fișiere exportate au aceeași denumire, rămâne cel mai recent fișier.
  • Cale absolută (este disponibil exportul automat): D:\ExportDeclaratii\DEC\{NUM}\{LUA}\{CIF} {TIP} {LUA} {UID}_Declaratie
  • Cale relativă (trebuie ales folderul la fiecare export): DEC\{NUM}\{LUA}\{CIF} {TIP} {LUA} {UID}_Declaratie
 • Exportă automat toate fișierele noi: Opțiune disponibilă doar dacă este specificată calea absolută pentru Declarații, Recipise și SPV. Dacă este bifată, TDec va efectua exportul fișierelor atunci când este identificată o nouă pereche declarație+recipisă sau când este descărcat un nou document din SPV.
 • Exportă doar fișierele PDF: La efectuarea exportului sau la Drag&Drop în afara ferestrei TDec, se exportă doar fișierele în format PDF, nu și XML sau ZIP.
 • Export fișiere: exportă toate fișierele într-un folder ales. La final se deschide un raport XLSX cu rezultatul exportului.
 • Import fișiere: se importă perechi de fișiere PDF declarație + recipisă și documente SPV dintr-un folder ales.
Fișiere
 • java.exe: Calea către executabilul Java folosit la generarea / verificarea / semnarea fișierelor cu DUKIntegrator. Click pe iconiță pentru a folosi versiunea instalată în sistem (valoarea devine cea implicită: java).
 • Semnează declarațiile cu TDec: Semnarea se face direct din aplicația TDec și nu prin apelarea la DUKIntegrator. Validarea și crearea fișierelor PDF rămâne în continuare a fi efectuată prin DUKIntegrator.
 • Salvează declarația în format original editabil nesemnat: Dacă fișierul încărcat în TDec pentru transmitere este un formular PDF editabil, atunci va fi salvat în baza de date și în acest format. Ulterior, poate fi deschis sau exportat.
 • Verifică dacă există Atenționări+Erori înainte de transmitere: Declarațiile sunt verificate cu DUKIntegrator înainte de transmitere, iar în cazul unor atenționări și/sau erori, procedura de transmitere este sistată. Puteți ignora aceste mesaje (deși nu este recomandat) prin click pe rândul declarației și alegerea opțiuni Continuă transmiterea.
 • Transmite toate declarațiile în data de 20/25 a lunii: Declarațiile sunt analizate, semnate și verificate, însă transmiterea este amânată pentru ora 00:00 a zilei de:
  • 25 a lunii ianuarie-noiembrie sau următoarea zi de Luni, în cazul în care data de 25 pică într-o zi de Sâmbătă sau Duminică – pentru declarații și situații, cu excepția A4200
  • 21 a lunii decembrie sau precedenta zi de Vineri, în cazul în care data de 21 pică într-o zi de Sâmbătă sau Duminică – pentru declarații și situații, cu excepția A4200
  • 20 a lunii sau următoarea zi de luni în cazul în care data de 20 pică într-o zi de Sâmbătă sau Duminică, pentru A4200
  Transmiterea poate fi devansată oricând prin click pe rândul declarației și alegerea opțiunii Încearcă din nou sau din Instrumente > Încearcă din nou.
 • Șterge declarații / recipise cu erori: Dacă este bifată, toate declarațiile sau recipisele cu erori sunt șterse automat după 30 zile.
 • Include sumele negative de TVA în listele de plăți: Dacă este bifată, listele de plăți și mesajele SMS (generate manual din fereastra OPFV sau transmise automat – EPL, STP) vor conține textul „Există o sumă negativă de TVA, în valoare de ... LEI, ce ar putea fi compensată / rambursată în perioada următoare” sau „Există o sumă negativă de TVA, în valoare de ... LEI, ce a fost solicitată pentru rambursare”, după caz.
 • Trimite automat email cu raport verificare la D390 și D394: După verificarea declarației și în cazul în care toți partenerii sunt declarați corect, se generează și se trimite pe emailul firmei un raport PDF cu partenerii, sumele declarate.
 • Actualizează automat lista documentelor din SPV: Lista se actualizează automat la fiecare 60 minute.
 • Preia fișiere declarații și exporturi AMEF din: Opțional, poate fi ales un folder din care să fie preluate și încărcate în TDec fișierele-declarații și folderele cu exporturi AMEF. După încărcare, acest folder este golit.
 • Salvează rapoarte și documente de plată în (opțional): Implicit, rapoartele și documentle de plată sunt salvate într-un folder temporar ce este golit periodic, iar formularele pentru declarații sunt salvate pe Desktop. Poate fi ales un alt folder în care să fie salvate aceste fișiere și care trebuie să fie accesibil de către toți utilizatorii din rețea.
 • Imprimantă: Imprimanta folosită pentru tipărirea automată a declarațiilor și recipiselor. Dacă nu este selectată, va fi folosită imprimanta implicită (default) a sistemului.
 • Imprimantă termică cu lățimea imprimabilă ... mm: Pentru imprimanta termică, ce funcționează cu rolă de hârtie, recipisele tipărite vor avea lățimea paginii în conformitate cu aceasta. Lățimea imprimabilă este mai mică decât lățimea rolei de hârtie.
 • Tipărește automat declarațiile: Dacă este bifată, fiecare declarație este tipărită imediat după descărcarea recipisei corespunzătoare.
 • Tipărește automat recipisele: Dacă este bifată, fiecare recipisă este tipărită imediat după descărcare pe imprimanta implicită (default). Puteți selecta altă imprimantă din Windows.
 • Tipărește denumirea firmelor pe recipise: Dacă este bifată, recipisele tipărite la imprimantă vor avea denumirea firmei în colțul stânga-sus.
 • Așteaptă maxim ... secunde imprimarea unui document: Pentru sistemele mai lente, puteți mări valoarea în cazul în care Adobe Reader DC nu reușește să proceseze toate sarcinile de imprimare.
 • Afișează maxim ... elemente în liste: Numărul maxim de declarații, documente SPV, email-uri trimise, email-uri primite ce sunt afișate în interfața TDec. Pentru conexiunile mai lente, puteți micșora acest număr.
 • Tipărește automat documentele din SPV: Sunt tipărite documentele de tipul celor selectate în listă în momentul descărcării din portalul ANAF.
Mesaje
 • OPFV, Declarații/recipise, SPV sau Accesorii (diverse documente PDF ce conțin codul fiscal în denumirea fișierului): Subiectul și formatul mesajului email. Mesajul acceptă text plan sau HTML și variabile. Click pe iconița ? pentru a afla ce variabile sunt admise.
 • SMS plăți: Formatul SMS cu obligațiile de plată. Este creat automat folosind valorile variabile. Click pe iconița ? pentru a afla ce variabile sunt admise.
 • Trimite automat email cu documentele din SPV: Trimite email cu documentele noi din SPV, de tipul celor selectate în listă și care nu sunt mai vechi de 30 zile.
 • Preia email cu AMEF de la orice expeditor: Preia email-urile cu fișiere de la AMEF provenite de la orice adresă de email. Dacă nu este bifată opțiunea, se preiau doar email-urile de la adresele de email definite în Firme.
 • Răspunde automat la email cu AMEF: Aplicația va trimite un mesaj de răspuns cu o situație sumară privind fișierele preluate pentru a fi procesate în TDec. Acest mesaj nu înseamnă că declarațiile au fost transmise cu succes.
Utilizatori

Generalități

 • Aplicația TDec poate fi folosită de mai multe persoane într-o rețea. Fiecare poate avea propria adresă de email / număr de telefon și poate fi responsabil de un portofoliu de firme.
 • Pentru a putea trimite email-uri din TDec, trebuie să dețineți o adresă de email accesibilă prin protocolul SMTPS (SMTP securizat). Atenție! TDec nu are limitări la numărul de mesaje, totuși, furnizorul adresei dvs. de email ar putea bloca accesul pentru trimiterea unui număr mare de mesaje.
 • Pentru a putea trimite SMS-uri din TDec, trebuie să dețineți un cont de utilizator pe un SMS Gateway acreditat de operatorii de telefonie mobilă. Nu este necesar să dețineți un telefon mobil sau abonament sau cartelă prepay. TDec trimite mesajele către SMS Gateway, care la rândul său le va trimite destinatarilor.
 • Pentru a putea primi email-uri în TDec cu atașamente fișiere de la casele de marcat AMEF, trebuie să dețineți o adresă de email accesibilă prin protocolul IMAP.

Meniu contextual la click pe un rând

 • Modifică: Afișează un formular pentru a modifica informațiile aferente utilizatorului
 • Șterge: Șterge utilizatorul

Adaugă user: adaugă un utilizator nou.

Modifică user

Pentru salvarea informațiilor introduse în acest formular, trebuie să dați click pe Salvează user.

 • Responsabil: un nume scurt (alias) folosit la identificare. Toate email-urile și SMS-urile destinate firmelor (la Firme > Modifică firma) pentru care responsabilul este identic cu cel introdus aici, vor fi transmise folosind acest cont de email / telefon.
 • Numele dvs: numele, așa cu doriți să apară la expeditorul mesajului.
 • Adresă email: adresa contului dvs. de email, de exemplu nume@exemplu.ro . Din cauza unor deficiențe tehnice alte serverelor Yahoo, destinatarii care dețin astfel de conturi de email primesc mesajele cu întârziere.
 • User: (opțional) se folosește în rare cazuri, în care numele de utilizator este diferit de adresa contului de email. Dacă nu este completat, va fi folosită adresa completă de email.
 • Parolă: parola contului de email:
  • pentru Gmail / Yahoo: În setările de securitate ale Gmail sau Yahoo, trebuie să activați "verificare în doi pași", apoi să generați o "parolă pentru aplicație" - un cod de 16 caractere fără spații pe care să-l introduceți în TDec.
  • pentru alți furnizori: introduceți parola obișnuită de conectare la contul de email.
 • Server SMTP: este folosit la transmiterea de email-uri (cu OPFV, declarații, recipise, notificări SPV)
  • Gmail / Yahoo: se completează automat.
  • Alți furnizori: introduceți adresa serverului SMTP (trebuie să accepte conexiuni securizate cu certificat valid) și numărul portului. Aceste setări le puteți cere furnizorului dvs. de găzduire sau email.
  • Necompletat: la trimiterea fiecărui mesaj, se va deschide clientul de mail implicit (ex. Outlook) cu mesaj nou completat, inclusiv atașamente.
 • Server IMAP: este folosit la recepționarea de email-uri (cu fișiere de la AMEF)
  • Gmail / Yahoo: se completează automat.
  • Alți furnizori: introduceți adresa serverului IMAP (trebuie să accepte conexiuni securizate cu certificat valid) și numărul portului. Aceste setări le puteți cere furnizorului dvs. de găzduire sau email.
 • Răspuns la: (opțional) adresa de email la care poate răspunde destinatarul, dacă este diferită de adresa dvs de email introdusă mai sus.
 • Adresă BCC: (opțional) se trimite o copie a mesajului și la adresele de email specificate aici.
 • Test conectare server email: Efectuează o diagnoză a conexiunii cu serverul SMTP și/sau IMAP.
 • SMS Gateway: Denumirea livratorului de SMS-uri.
 • User Gateway: Numele de utilizator cu care sunteți înregistrat în SMS Gateway.
 • Parolă Gateway: Parola cu care sunteți înregistrat în SMS Gateway sau API key-ul alocat din SMS Gateway.
 • Sender ID: Opțional, numele expeditorului trebuie să fie format din caractere alfa-numerice, fără spații sau alte simboluri, cu lungimea între 3 și 11 caractere. La unii operatori de Gateway este nevoie de aprobarea prealabilă, sau se percepe o taxă de aprobare. Pentru aprobări, este necesar să contactați operatorul Gateway-ului. Dacă nu aveți aprobare pentru un Sender ID, lăsați câmpul necompletat.
 • Salvează user: salvează datele pentru acest utilizator. Este nevoie să salvați și setările TDec pentru a produce efecte.
 • Revocare: renunță la modificările efectuate

ONRC Online

Aplicația TDec poate efectua interogarea în portalul ONRC Online „Semnal firme” pentru toate firmele dvs. Este necesar să vă înregistrați pe portalul ONRC Online

 • User: numele de utilizator folosit la autentificare
 • Parolă: parola contului folosit la autentificare
Signer

Aplicația TDec poate fi folosită pentru a semna digital și/sau a trimite pe email diverse documente în format PDF (exclus cele scanate) cum ar fi facturi, adeverințe, state de plată etc. Documentele PDF sunt create în cel mai multe cazuri prin conversie din alte formate și nu au o structură exactă a datelor (spre deosebire de XML, unde informațiile sunt structurate). TDec poate identifica doar textul dintr-un PDF, fără a cunoaște mărirea lui, culori, imagini sau tabele. Din acest motiv, nu toate formatele de fișiere PDF pot fi procesate.

Meniu contextual la click pe un rând

 • Modifică: modifică opțiunile referitoare la trimiterea pe email la destinatar.
 • Șterge modelul de documente.

Adaugă model

Alegeți fișierul PDF ce va fi utilizat ca model. Pentru salvarea informațiilor introduse în acest formular, trebuie să dați click pe Salvează model.

 • Identificator: o expresie ce trebuie să fie prezentă în toate documentele de acest tip și nu trebuie să conțină variabile. Expresia nu trebuie să se regăsească în alte tipuri de documente. Exemplu: Stat de plata pe luna ianuarie 2021. Pentru a configura un model valabil pentru toate documentele, specificați valoarea „-” (minus) în acest câmp.
 • CIF destinatar: într-un document pot fi identificate mai multe coduri fiscale sau numere ce aparent sunt coduri fiscale. Alegeți care este CIF-ul destinatarului în cazul modelului adăugat.
 • Sumă factură: totalul facturii în cazul în care documentul este de acest fel. Valoarea va completa variabila {SUM} atunci când factura este transmisă pe email. Formatul trebuie să fie cu virgulă sau punct pentru despărțirea miilor sau a zecimalelor și cu cel puțin 2 zecimale. Exemplu: 1.234,56 Lei 12.345.67
 • Poziție semnătură:
  • Nu: Documentul nu va fi semnat electronic, ci doar transmis pe email-ul firmei.
  • Da: Documentul va fi semnat electronic, semnătura fiind vizibilă în Panoul cu semnături din Adobe Reader.
  • Altă valoare: Documentul va fi semnat electronic, iar semnătura va fi poziționată imediat sub textul specificat. Valoarea este o expresie ce trebuie să fie prezentă în toate documentele de acest tip.
 • Transmite pe email la destinatar: documentul PDF se transmite ca atașament pe email-ul aferent firmei identificate după CIF.
 • Mesaj: Opțional, subiectul și formatul mesajului email. Mesajul acceptă text plan sau HTML și variabile. Click pe iconița ? pentru a afla ce variabile sunt admise. Dacă nu sunt completate aceste câmpuri, se va utiliza formatul din Mesaje > Accesorii (Diverse).
Case de marcat
Transmitere declarații

Procedura de extragere a fișierelor din casele de marcat este descrisă pe larg în pagina Cum se transmit declarațiile pentru casele de marcat AMEF.

TDec oferă posibilitatea de a procesa fișierele exportate din casele de marcat cu jurnal electronic (AMEF). Aceste fișiere sunt semnate electronic cu certificatul digital al casei de marcat. Extensiile acceptate sunt de tipul .p7* (.p7b .p7m .p7s și altele). Pentru fiecare casă de marcat există un folder cu fișierele de tipul .p7*. O firmă poate avea mai multe astfel de foldere (case de marcat).

Există următoarele variante pentru procesarea acestora:

 • Se trag fișierele peste fereastra TDec (Drag&Drop).
 • Se creează o arhivă tip 7Z / ZIP / RAR cu toate acele foldere și se trimite ca atașament prin email sau se trage peste fereastra TDec (Drag&Drop).
 • Se trimit ca atașament prin email direct fișierele exportate dintr-o casă de marcat (1 email = 1 casă de marcat). Există drivere ce oferă transmiterea automată a acestor fișiere la începutul lunii pentru luna anterioară.
 • Se poate trimite ca atașament prin email declarația A4200 în format PDF, urmând ca TDec să o semneze și apoi să o transmită mai departe pe e-guvernare.

Adresa de email unde se primesc mesajele trebuie configurată în Accesorii > Setări aplicație > Utilizatori. TDec prelucrează doar mesajele din Inbox din ultimele 30 zile. Pentru funcționarea optimă, exportul din casa de marcat se efectuează în luna curentă, pentru luna anterioară. Astfel, declarația pentru luna anterioară poate fi generată, semnată și transmisă în perioada 1-20 a lunii curente.

Export A4200

În timpul procesării declarațiilor, aplicația TDec extrage informațiile din declarațiile caselor de marcat pentru a fi folosite în programele de contabilitate în cazul gestiunii global-valorice. Bonurile anulate cu proces verbal nu sunt cuprinse în această declarație. Facturile încasate cu bon fiscal nu se înregistrează valoric. Facilitatea este accesibilă de la Firme > Instrumente > Export A4200. Valorile din tabele pot fi editate prin click pe celulă și sunt salvate automat la părăsirea celulei.

 • Selecție firmă: sunt prezente în listă doar firmele pentru care s-au procesat declarații tip 4200.
 • Selecție lună curentă: exportul se face pentru luna anterioară lunii selectate.
 • Selecție soft: programul de contabilitate folosit pentru această firmă sau „Altele” pentru export CSV.
 • Locație: opțional, folderul programului Saga (ce conține sc.exe), server bază de date Ciel sau folderul pentru export.
 • Opțiunea Z+NUI: Numărul documentului este format din numărul raportului Z și numărul unic al AMEF, pentru a distinge rapoartele cu același număr Z, dar de la case diferite (pentru Saga sau Ciel).
 • Opțiunea Ieșiri: inserează datele și în rubrica „Ieșiri” (pentru Saga C).
 • Preluare conturi: preia conturile și informațiile asociate dintr-un fișier Excel sau LD.
 • Salvare conturi: salvează conturile și informațiile asociate într-un fișier Excel.
 • Opțiunea Z≠0: exportă numai rapoartele Z care conțin bonuri fiscale.
 • Start Export: efectuează exportul pentru firma și luna anterioară celei selectate.
 • Șterge Exportul: șterge datele inserate / fișierele create pentru firma și luna anterioară celei selectate.
Programul Ciel

TDec inserează datele în baza de date a aplicației Ciel ERP V7 sau V8. Implicit, se folosește baza de date locală de pe PC-ul unde rulează TDec. Alt server poate fi specificat prin butonul Locație, în formatul sql://username:password@host/CIEL. Completați tabelul astfel:

AMEF Gestiune Client TVA0% ... 19% Card ... Altele
Numărul unic al casei de marcat (NUI) din exact zece cifre (nu se editează) Denumirea punctului de lucru. Necompletat = Sediu Contul pentru încasare a valorii cu TVA și a valorii fără TVA. Necompletat = 5311 Contul contabil pentru vânzări/prestări (ex. 707.xxx / 704.xxx) Contul contabil pentru încasare (ex. numerar-5311, tichete de masă-5328, card-5125). Necompletat = nu se exportă încasarea

Nota contabilă rezultată

Opțiune „Ieșiri” bifată, pentru firmele cu TVA

debitor = creditor (Explicație)
5311 = 707 (Valoare fără TVA cota n%)
5311 = 4427 (Valoare TVA cota n%)
5328 = 5311 (Încasare Tichete)
5125 = 5311 (Încasare Card)

Opțiune „Ieșiri” nebifată, pentru firmele fără TVA

debitor = creditor(Explicație)
5311 = 707 (Încasare Numerar)
5328 = 707 (Încasare Tichete)
5125 = 707 (Încasare Card)

Programul Saga

TDec inserează datele în baza de date a aplicației Saga C și Saga PS, varianta „mod standard” sau „mod client server”. Implicit, se folosește baza de date locală de pe PC-ul unde rulează TDec. Pentru alt server, trebuie specificată locația prin butonul Locație, în formatul \\servername\foldersaga.

 • Pentru conectarea la bazele de date Saga în modul standard (baze de date visual FoxPro) este nevoie de driver-ul VFPOLEDB (Microsoft OLE DB Provider for Visual FoxPro 9.0) pe care îl puteți descărca gratuit de la acest link: https://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=14839 .
 • Pentru conectarea la bazele de date Saga în modul client-server nu sunt necesare alte componente adiționale.
Completați tabelul astfel:

AMEF Gestiune Client Activitate TVA0% ... 19% Card ... Altele
Numărul unic al casei de marcat (NUI) din exact zece cifre (nu se editează) Saga C: necompletat (se alege automat după contul contabil al TVA). Saga PS: necompletat sau codul sau denumirea gestiunii. Contul analitic / cod / denumire client generic persoane fizice (opțional) Codul definit în SAGA la Activități / Centre de profit (opțional) Saga C: Contul contabil pentru vânzări/prestări (ex. 707.xxx / 704.xxx). Saga PS: necompletat sau tip (ex: Mărfuri). Saga C: Contul contabil pentru încasare (ex. numerar-5311, tichete de masă-5328, card-5125); necompletat = nu se exportă încasarea. Saga PS: nu se completează

Dacă analiticul „Client” nu este completat în tabel, încasările și ieșirile sunt asimilate clientului generic denumit „PERSOANE FIZICE”, cont 4111.xxxxx (următorul la număr). Dacă nu există, este creat automat la primul export.

Nota contabilă rezultată

Opțiune „Ieșiri” bifată, pentru firmele cu TVA

debitor = creditor (Explicație)
4111.00001 = 707 (Valoare fără TVA cota n%)
4111.00001 = 4427 (Valoare TVA cota n%)
5311 = 4111.00001 (Încasare Numerar)
5328 = 4111.00001 (Încasare Tichete)
5125 = 4111.00001 (Încasare Card)

Opțiune „Ieșiri” nebifată, pentru firmele fără TVA

debitor = creditor(Explicație)
5311 = 707 Încasare Numerar
5328 = 707 Încasare Tichete
5125 = 707 Încasare Card

Programul Winmentor

TDec creează fișiere TXT ce pot fi importate în programul Winmentor (Interne > Import date din alte aplicații > Monetare) sau Winmentor Enterprise - WME (Alte module > UnelteEDI > Trezorerie > Import monetare). De asemenea, creează un fișier XLSX cu rezultatul, pentru verificare.

 • Pentru fiecare casă de marcat, se definește câte un Carnet de documente cu:
  • Simbol document = M
  • Seria carnetului = Numărul unic al casei de marcat (NUI) format din exact zece cifre
  • Primul număr din carnet = 1
  • Ultimul număr din carnet = 999.999
  • Lista machetelor în care va fi folosit = Monetar vânzări amănunt
 • Fiecare Gestiune să aibă o valoare distinctă la Simbol (ex: „DEPOZIT”) – aceasta va fi specificată și în TDec.
 • Fiecare Casă în lei să aibă o denumire (ex: „Casa lei”) – aceasta va fi specificată și în TDec.
 • Articolele generice pentru fiecare cotă de TVA (ex. Vânzări marfă cu TVA 19%), să aibă specificat un număr unic la Cod Intern sau Cod extern (după preferințe) (ex: 1, 2, 3...) – acesta va fi specificat și în TDec.
 • Constante generale > Import date din alte aplicații > Cod pentru identificare ARTICOLE = Cod intern sau Cod extern, așa cum a fost preferat în nomenclatorul Articolelor.
 • Pentru tipuri de încasare altele decât numerar, este necesară existența unei caracterizări contabile Încasare CEC/CARD (monetare) și Încasare tichete (monetar).

Completați tabelele astfel:

AMEF Gestiune CasaLei TVA0% ... 19% Card ... Altele CasaCard ... CasaAltele Gestiune 371_0% 378_0% ... 19%
Numărul unic al casei de marcat (NUI) din exact zece cifre Simbolul gestiunii definită în Winmentor ± Enterprise Denumire pentru „Casa lei” definită în Winmentor Cod Intern articol pentru vânzări / prestări, așa cum este definit în Winmentor ± Enterprise Tip încasare asociat: NUMERAR, CARD, BONVALORIC, CEC. Necompletat = automat. Denumire pentru „Casa...” definită în Winmentor Enterprise pentru modul de încasare. Simbol gestiune definit în Winmentor ± Enterprise Sumă cont din balanță pentru cota de TVA. Necompletat = nu se calculează coeficientul K
Alte programe

Pentru importul datelor în alte programe de contabilitate, vă rugăm să vă adresați producătorului acestora. Aplicația TDec oferă posibilitatea de export și în format CSV sau XLSX.

ColoanaSemnificație
IdRId unic global al raportului Z
CUICodul fiscal al firmei
AMEFNumăr unic de idenficiare al aparatului (NUI format din 10 cifre)
DataData raportului Z (format zz.ll.aaaa)
IdZId al raportului Z în cadul acelui AMEF
NrBNumărul de bonuri fiscale emise (poate fi 0)
TVA_0Valoarea TVA pentru vânzări cu TVA 0% (poate fi 0.00 sau necompletat)
Total_0Valoarea cu TVA inclusă pentru vânzări cu TVA 0% (format n.nn)
TVA_5Valoarea TVA pentru vânzări cu TVA 5% (poate fi n.nn sau necompletat)
Total_5Valoarea cu TVA inclusă pentru vânzări cu TVA 5% (poate fi n.nn sau necompletat)
TVA_9Valoarea TVA pentru vânzări cu TVA 9% (poate fi n.nn sau necompletat)
Total_9Valoarea cu TVA inclusă pentru vânzări cu TVA 9% (poate fi n.nn sau necompletat)
TVA_19Valoarea TVA pentru vânzări cu TVA 19% (poate fi n.nn sau necompletat)
Total_19Valoarea cu TVA inclusă pentru vânzări cu TVA 19% (poate fi n.nn sau necompletat)
CardValoarea încasată prin această metodă, inclusiv TVA (poate fi n.nn sau necompletat)
Avans
Numerar
Tichete
BonVal
Voucher
Credit
Modern
Altele
AMEF conectate online

Pentru casele de marcat conectate online la sistemul informatic MF-ANAF, nu mai este necesară efectuarea exportului fișierelor .p7*, generarea, semnarea și transmiterea declarațiilor A4200.

Pentru a folosi în continuare facilitatea de export a datelor din A4200 în programul de contabilitate, accesați TDec > Firme > Modifică firma, unde adăugați / modificați vectorul pentru AMEF, selectând luna de sfârșit a valabilității:

 • Dacă AMEF a fost conectat online la data de 1 a lunii, vectorul are valabilitate până în luna anterioară conectării
 • Dacă AMEF a fost conectat online după data de 1 a lunii și există rapoarte Z până la data conectării, vectorul are valabilitate până în luna conectării

AMEF permit în continuare efectuarea exportului fișierelor .p7* chiar și după conectarea la sistemul MF-ANAF.

Vreau să ...
Transmit o declarație electronică
prin completarea unui formular editabil în Adobe Reader
 1. Accesează tab-ul Formulare, alege tipul formularului (opțional și perioada) și apasă butonul Deschide.
 2. În formularul PDF deschis cu Adobe Reader, completează datele contabile, apasă butonul Validează, apoi click pe câmpul Semnătură, alege certificatul pentru semnare și salvează fișierul.
 3. Trage fișierul peste fereastra TDec (Drag&Drop) pentru a începe prelucrarea și transmiterea automată.
prin copierea datelor din luna anterioară

Această metodă este disponibilă numai pentru formulare editabile în Adobe Reader. Din declarațiile generate din XML sau în format needitabil, nu pot fi copiate datele.

 1. Accesează tab-ul Declarații, click stânga pe rândul cu declarația respectivă și alege Copiază datele.
 2. În formularul PDF deschis cu Adobe Reader, efectuează modificările necesare, apasă butonul Validează, apoi click pe câmpul Semnătură, alege certificatul pentru semnare și salvează fișierul.
 3. Trage fișierul peste fereastra TDec (Drag&Drop) pentru a începe prelucrarea și transmiterea automată.
generată cu programul de contabilitate
 1. Trage fișierul XML sau PDF peste fereastra TDec (Drag&Drop) pentru a începe prelucrarea și transmiterea automată.
de tip bilanț

Bilanțul (situații anuale / semestriale) se transmite la fel ca o declarație obișnuită. După validarea formularului, vi se solicită atașarea unei arhive ZIP ce conține imagini scanate alb-negru ale documentelor suplimentare cerute de lege ( vezi butonul Instrucțiuni din formularul PDF ).

pentru case de marcat
Transmit mai multe declarații electronice
 • Varianta 1: Trage fișierele XML sau PDF peste fereastra TDec (Drag&Drop) pentru a începe prelucrarea și transmiterea automată.
 • Varianta 2: Creează un folder gol pe PC, apoi configurează-l în Accesorii > Setări aplicație > Fișiere > Preia fișiere declarații și exporturi AMEF din… . Copiază în acest folder toate fișierele ce trebuie transmise.
Trimit email-uri / SMS din TDec

TDec ofertă posibilitatea de a transmite documentele PDF (declarații, recipise, SPV sau diverse) pe email la clienții dvs, dar și mesaje de informare sau SMS. Pentru a funcționa, este nevoie să configurați în TDec cel puțin un cont de email sau SMS Gateway. Vezi Setări aplicație > Utilizatori.

 • Trimit declarații și recipise la o firmă:
  • Tab-ul Declarații > click pe un rând > Transmite email.
  • Tab-ul Firme > click pe un rând > Transmite email declarații.
 • Trimit declarații și recipise la mai multe firme: Tab-ul Declarații > Instrumente > Transmite email toate.
 • Trimit mesaje din SPV la o firmă: Tab-ul SPV > click pe un rând > Transmite email.
 • Trimit mesaje din SPV la mai multe firme: Tab-ul SPV > Instrumente > Transmite email toate.
 • Trimit mesaje de informare sau fișiere PDF la mai multe firme: Firme > Instrumente > Trimite email/SMS.
 • Trimit OP / FV / OPME / Plăți la o firmă: Vezi Obțin OPFV / OPME, apoi click pe Trimite.
 • TDec oferă posibilitatea de a transmite pe email la firme diverse documente în format PDF (semnate sau nu), numite „Accesorii” (facturi, state de plată, diverse situații etc). Acestea trebuie să conțină codul fiscal în conținutul text sau în denumire. Modelele pot fi definite în Accesorii > Setări aplicație > Signer. Pentru transmitere, aveți următoarele posibilități:
  • trageți fișierele peste fereastra TDec, așa cum procedați cu declarațiile, iar TDec le va trimite folosind contul de email implicit.
  • Tab-ul Firme > Instrumente > Trimite email/SMS, click pe Atașamente și alegeți fișierele PDF sau cu Drag&Drop peste fereastră. În urma analizei, fișierele PDF sunt repartizate la firmele de care aparțin (coloana „A” a tabelului). Alegeți contul din care trebuie trimise mesajele, apoi click pe Trimite.
Progresul transmiterii îl puteți urmări la Accesorii > Outbox email.
Obțin informații din SPV (ex. Fișă Rol)
 1. Accesează tab-ul SPV > Instrumente > Adaugă solicitări
 2. Bifează entitățile (ori persoane juridice, ori persoane fizice), completează formularul cu informațiile necesare, apoi click pe Adaugă solicitări
 3. În funcție de numărul și tipul solicitărilor transmise, acordă un timp de câteva secunde pentru ca serverul ANAF să proceseze solicitările.
 4. Accesează Instrumente > Actualizează ... zile.
 5. Răspunsurile vor fi disponibile în primele rânduri din listă.
Obțin OPFV / OPME (documente de plată)

TDec ofertă posibilitatea de a genera și trimite documente de plată necesare în relația cu Trezoreria, respectiv: Ordin de plată, Foaie de vărsământ, Ordin de plată multiplu electronic sau o Listă plăți:

 • Generare și/sau transmitere pe email pentru o firmă: În tab-ul Declarații, Firme sau SPV > click pe un rând > Document de plată.
 • Transmitere pe email pentru mai multe firme: În tab-ul Declarații, Firme sau SPV > Instrumente > Transmite plăți.
Fie scrisă denumirea firmei pe recipisă și declarația A4200

Denumirea firmei poate să apară doar în varianta tipărită a recipisei și a declarației A4200. Documentele sunt semnate digital și nu pot fi modificate.

Metoda 1

 • Accesează Accesorii > Setări aplicație > Fișiere
 • Bifează opțiunea „Tipărește denumirea firmelor pe recipise și declarația A4200”
 • click pe butonul Optimizează Adobe Reader DC, apoi pe Salvează.

Metoda 2

 • Deschide un fișier PDF (orice fișier) cu Adobe Reader și accesează Fișier > Tipărire, iar la „Comentarii & Formatare”, alege „Document și marcaje”.
 • Click pe butonul
 • Tipărire
 • (numai așa rămâne păstrată opțiunea). Închideți Adobe Reader DC.
Tipăresc automat declarațiile și/sau recipisele
 • Accesează Accesorii > Setări aplicație > Fișiere
 • Bifează opțiunea „Tipărește automat declarațiile” și/sau „Tipărește automat recipisele”, apoi click pe Salvează.

Aplicația TDec transmite comanda de tipărire către Adobe Reader. Este în sarcina Adobe Reader DC, a sistemului de operare și a driver-ului imprimantei dvs să gestioneze tipărirea corectă și completă a documentelor.

Semnez fișiere PDF (altele decât declarații)

TDec oferă posibilitatea de a semna digital și alte fișiere PDF decât declarații. Trageți fișierele peste fereastra TDec, așa cum procedați cu declarațiile, iar TDec le va semna.

Pentru fiecare fișier PDF procesat cu succes, rezultatul este un fișier PDF semnat digital, având sufixul -semnat.pdf și care este salvat în folderul specificat la Accesorii > Setări aplicație > Fișiere, câmpul „Salvează rapoarte și documente de plată în” sau pe Desktop dacă nu este specificat folderul. În baza de date nu rămâne salvată nicio versiune a acestui fișier.

Modele avansate ce permit identificarea codului fiscal, specificarea poziției semnăturii electronice și transmiterea pe email, pot fi definite în Accesorii > Setări aplicație > Signer.

Transfer datele pe alt PC / reinstalez Windows
 • Pe PC vechi în TDec > Accesorii > Setări aplicație > Bază date > Backup bază date și alegeți un folder extern
 • Pe PC nou instalați TDec, apoi > Accesorii > Setări aplicație > Bază date > Restaurare bază date și alegeți folderul de mai sus.
Efectuez backup la baza de date

Niciun PC nu este infailibil, de aceea este important să păstrați datele în siguranță în cel puțin 2 locații distincte fizic (PC unde rulează MongoDB și un HDD/SSD extern sau un alt PC din rețea). Backup se poate efectua numai de pe PC unde este instalată MongoDB. Strategia de backup depinde de fiecare utilizator în parte și poate fi efectuată / configurată în Accesorii > Setări aplicație > Bază date:

 • Manual, prin click pe butonul Backup bază date și alegeți un folder extern
 • Automat, prin alegerea unei opțiuni în selecția din dreapta butonului Backup bază date: Luni...Duminică sau Zilnic. Pentru a putea declanșa procedura în ziua aleasă, TDec trebuie să funcționeze în Mod Activ. În caz contrar, procedura va fi declanșată cu proximă ocazie. La fiecare backup, TDec creează un sub-folder în formatul yyyy-MM-dd_hh-mm în folderul specificat. Sunt șterse automat toate backup-urile în afară de ultimul și penultimul.

Pentru gestionarea externă a backup-ului (de exemplu prin Task Scheduler) se poate folosi, pe PC-ul unde rulează serverul MongoDB, un fișier „backup.bat” având conținutul:


SET "folderPath=D:\backups\mongodb\"
SET "folderName=%date:~-4,4%-%date:~-7,2%-%date:~0,2%"
SET "dumpTime=%date:~-4,4%-%date:~-7,2%-%date:~0,2%T%time:~0,2%:%time:~3,2%:%time:~6,2%.000Z"
SET "dumpTime=%dumpTime: =0%"
SET "backupFolder=%folderPath%%folderName%"
MKDIR %backupFolder%
"C:\Program Files\MongoDB\Server\4.2\bin\mongodump" --host localhost:27017 --db tdec6 --out "%backupFolder%"
"C:\Program Files\MongoDB\Server\4.2\bin\mongo" tdec6 --eval "db.sy.update({ \"_id\":0 }, { \"$currentDate\": { \"lastdump\":true } })"
      
Data PC-ului trebuie să fie în formatul zz.ll.aaaa, folderul unde se face backup (D:\backups\mongodb\ în modelul de mai sus), trebuie adaptat situației fiecărui utilizator.

Întrebări frecvente
Unde sunt declarațiile și recipisele?

Toate fișierele procesate prin TDec sunt stocate în baza de date MongoDB de pe PC-ul dvs, acela pe care ați instalat TDec pachetul „Server”. Acest concept oferă o măsură sporită de control-acces și previne alterarea sau ștergerea fișierelor cauzate de neglijența unor utilizatori, viruși / ransomware.

Toate fișierele pot fi exportate, manual sau automat, într-un sistem de foldere de la Accesorii > Setări aplicație > Bază date > Export fișiere și alegeți un folder în care să se efectueze exportul.

Alternativ, fișierele pot fi exportate cu Drag&Drop: click și trageți rândul declarației / documentului SPV în afara ferestrei TDec.

Ce se întâmplă după expirarea licenței?

După expirarea licenței, veți putea deschide aplicația TDec numai în mod pasiv, adică veți avea acces la toate declarațiile transmise, recipise, documentele SPV, cât și la funcțiile de raportare sau import / export. Însă, TDec nu va mai prelucra fișiere noi, nu veți mai putea transmite declarații, email-uri sau SMS-uri.

Puteți dezinstala TDec sau MongoDB, iar baza de date nu se va șterge.

Eșuat: Utilizator neautorizat sau server indisponibil

Atunci când actualizați lista cu mesaje din SPV, puteți primi pe banderola galbenă acest mesaj ce indică o problemă de conectare la serverul ANAF „servicii web”. Frecvent, problema este cauzată chiar de indisponibilitatea serverului ANAF și trebuie să încercați mai târziu. Deși este posibil să puteți accesa SPV direct din browser, TDec folosește alt server numit „servicii web”, pus la dispoziție de ANAF pentru apeluri automat.

Cum arhivez declarațiile?

Deoarece toate documentele sunt păstrate într-o bază de date unică, arhivarea sau mutarea lor în altă locație fizică nu este posibilă, însă pot fi ascunse individual prin click pe rândul respectiv > Ascunde din listă sau toate care sunt în listă, din Instrumente > Vizibilitate > Ascunde lista sau toate din baza de date din Ascunde toate.

Ulterior, sunt accesibile prin efectuarea unei căutări (sunt introduși termeni în câmpul Caută), iar pentru a le afișa din nou în listă, click pe rândul respectiv > Arată în listă sau toate care sunt în listă, din Instrumente > Vizibilitate > Arată lista sau toate din baza de date din Arată toate.

Dacă prin arhivare înțelegeți copierea declarațiilor și recipiselor într-o structură de foldere, vedeți Unde sunt declarațiile și recipisele?.

Serverul MongoDB nu pornește

La Windows Start scrieți

services
și apăsați tasta Enter

Găsiți în listă MongoDB Server (MongoDB), selectați rândul respectiv și dați click pe link-ul Start the service, din partea stângă a listei.

Dacă la încercarea de a porni serviciul MongoDB, este afișată eroarea Error 1053: The service did not respond to the start or control request in a timely fashion., atunci, la Windows Start scrieți

cmd
și apăsați tasta Enter, apoi copiați comanda de mai jos (inclusiv ghilimele):
"C:\Program Files\MongoDB\Server\4.2\bin\mongod.exe" --port 27017 --dbpath "C:\Program Files\MongoDB\Server\4.2\data"
și dați click dreapta în fereastra neagră ce s-a deschis, iar textul va apărea automat și apăsați tasta Enter.

Dacă este afișată eroarea The code execution cannot proceed because VCRUNTIME140_1.dll was not found. Reinstalling the program may fix this problem. atunci descărcați și instalați Microsoft Visual C++ 2015-2019 Redistributable (x64) de la https://aka.ms/vs/16/release/VC_redist.x64.exe. Restartați PC-ul dacă vă este solicitat la finalul instalării.

În alte situații (foarte rare) în care fișierele componente ale bazei de date au fost alterate în urma unor probleme hardware, este necesară încercarea de a recupera baza de date. Copiați comanda de mai jos (inclusiv ghilimele):

"C:\Program Files\MongoDB\Server\4.2\bin\mongod.exe" --repair --dbpath "C:\Program Files\MongoDB\Server\4.2\data"
și dați click dreapta în fereastra neagră, iar textul va apărea automat și apăsați tasta Enter. Repetați instrucțiunile de la început pentru pornirea serviciului MongoDB.

Conectarea la serverul de actualizare a eșuat

Anumiți utilizatori ce folosesc Windows 7 sau Windows Server 2008 R2 primesc mesajul „Conectarea la serverul de actualizare a eșuat” atunci când deschid aplicația TDec.

Cauză 1: Actualizările sistemul dvs. de operare sunt oprite din Control Panel, prin urmare, nu beneficiați de cele mai noi măsuri de securitate în ceea ce privește conectarea la severele web. În consecință, conexiunea între PC-ul dvs. și serverul www.tdec.ro nu se poate realiza.

Remediere - Windows 7 SP1: Pentru a instala manual actualizările necesare sistemului dvs. de operare Windows 7:

 1. Descărcați și instalați pachetul de actulizare https://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=46817.
 2. Descărcați și instalați pachetul de actulizare https://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=53332, apoi dați restart la PC.

Remediere - Windows Server 2008 R2 SP1: Pentru a instala manual actualizările necesare sistemului dvs. de operare Windows Server 2008 R2:

 1. Descărcați și instalați pachetul de actulizare https://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=46828.
 2. Descărcați și instalați pachetul de actulizare https://www.microsoft.com/en-us/download/confirmation.aspx?id=53329, apoi dați restart la PC.

Cauză 2: Începând cu data de 30.09.2021, certificatul digital rădăcină DST Root CA X3 a expirat. Acesta folosește la securizarea conexiunii cu serverul TDec. Sistemele de operare neactualizate nu beneficiază de varianta reînnoită a acestuia, prin urmare trebuie descărcat de pe site-ul Let's Encrypt și instalat manual în Trusted Root Certification Authorities Certificate Store.

Menținerea sistemului de operare actualizat este necesară și este în responsabilitatea dvs. Windows 7 sau sau Windows Server 2008 R2 nu mai este actualizat de către Microsoft începând cu data de 14.01.2020. Pentru a evita eventualele probleme, este recomandat să efectuați tranziția la Windows 10, respectiv Windows Server 2019.

Ce SMS Gateway-uri sunt disponibile?

Pentru a putea trimite SMS-uri cu ajutorul TDec, este necesar să vă înregistrați sau să dețineți un cont de utilizator la unul dintre SMS Gateway-urile acreditate de operatorii de telefonie mobilă din România. În prezent, în TDec sunt implementate următoarele SMS Gateway-uri: bulkgate.com, calisero.ro, seeme.ro, sendsms.ro, sendsmsgate.com, smslink.ro, smso.ro, whosms.ro . După înregistrare, trebuie completate datele de autentificare în Accesorii > Setări aplicație > Utilizatori > click pe rândul utilizatorului > Modifică.

Utilizarea unor mijloace sau dispozitive automate în vederea trimiterii de SMS-uri folosind abonamentul personal sau cartela prepay personală este considerată utilizare frauduloasă și este interzisă de toți operatorii de telefonie mobilă.

Implicit, SMS-urile sunt transmise de pe un număr scurt (din 4 cifre) deținut de operatorul Gateway-ului. Opțional, poate fi folosit un nume expeditor (etichetă) personalizat, astfel încât în locul numărului scurt să apară denumirea companiei dvs. Unii operatori / rețele permit folosirea unui Sender ID personalizat. In tabelul de mai jos sunt specificate principalele caracteristici ale operatorilor:

Operator bulkgate.com calisero.ro seeme.ro sendsms.ro sendsmsgate.com smslink.ro smso.ro whosms.ro
Cost 0,0364 ... 0,0300 €/SMS 0,0484 €/SMS (număr scurt) ... 0,0785 €/SMS (Sender ID personalizat) 0,0340 ... 0,0320 €/SMS 0,0400 ... 0,0350 €/SMS 0,0330 €/SMS 0,0490 ... 0,0400 €/SMS 0,0350 ... 0,0300 €/SMS 0,0450 ... 0,030 €/SMS
Sender ID Personalizat Digi.Mobil (70€) Lycamobile (0€) Orange (250€) Telekom (0€), Vodafone (0€) Digi.Mobil (0€), Telekom (0€), Vodafone (0€) Disponibil La cerere Disponibil 240 € 400 € Disponibil
GDPR

În contextul Regulamentului (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date, aplicația TDec se conformează acestui regulament: